Stockholm 20 december 2011

P R E S S M E D D E L A N D E

 

Nittiotalisterna – ny kortdokusatsning från Svenska Filminstitutet och Sveriges Television

© Altofilm AB all rights reserved

Det är tredje gången som Svenska Filminstitutet och Sveriges Television gör en gemensam satsning på den korta dokumentären. De två föregående var Folket i Bild och Kvinnan i mitt liv som tillsammans sågs av över tolv miljoner tittare. Den här gången är åtta filmer valda på temat Nittiotalisterna.

 


När vi valde temat Nittiotalisterna var det med stor förväntan och nyfikenhet som jag såg fram emot att få in förslagen – och jag blev inte besviken! De åtta utvalda projekten tror och hoppas jag kommer ge oss en spretig och nyanserad bild av en generation på väg. Temat i kombination med det korta formatet kan ge inspiration och kommunicera med såväl dem som filmerna handlar om som till en äldre generation som gärna vill förstå dem, säger Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin.

 


Det känns spännande att få se filmer om Nittiotalisterna som har vuxit upp i en brytningstid – de är den första Internetgenerationen. Deras yttre förutsättningar ser lite annorlunda ut men hur viktigt blir det när de nu kliver ut i det vanliga, verkliga livet?, säger Ingemar Persson, programchef för dokumentärfilm på Sveriges Television.


De åtta filmerna som kommer att visas i SVT hösten/vintern 2012 är dessa (arbetstitlar):

 


Tyra har varit här

Regi: Sarasvati Shrestha Karlsson

Producent: Hanna Heilborn och Tobias Janson

Genom vardagen och ur händelsernas oväntade språng får vi lära känna Tyras tankar kring livet – ett tillstånd av klarhet och total förvirring. Det är en berättelse om frigörelse, drömmar och att våga stå upp för sig själv.

 

Gabriel och lasermannen

Regi: Babak Najafi

Producent: Ulrika Bergqvist

Ett år innan Gabriel föds blir hans pappa Lasermannens offer och familjens liv förändras för alltid. Pappa pratar hellre om förlåtelse än hämnd, men vad vill Gabriel?

 

Morfar och snillet

Regi: Åsa Blanck och Johan Palmgren

Producent Åsa Blanck

Mötet mellan den osedvanliga tankeförmågan hos den lille pojken och hans sängliggande gamle morfars erfarenheter, klokskap och humor skapar en alldeles egen värld av blixtrande dialog, värme och kärlek.

 

Hyséns hemlighet

Regi: Anders Bengtsson och Peter Widling

Anton Hysén blev världskändis när han kom ut som homosexuell fotbollspelare – men hur har hans liv och hans förutsättningar att nå sina drömmar förändrats?


Första, största kärleken

Regi: Jasper Lake och Mårten Knutsson

Producent: Jasper Lake

Bästa vännerna Coco och Lollo har hamnat i kärlekens käftar för första gången i sina 16-åriga liv. Coco är kär i Nille, som inte vet vad han vill. Lollo kan inte släppa sin första kärlek och försöker läka sitt trasiga hjärta.

 

Freja och Wannabe indianerna

Regi: Carl Javér

Producent: Fredrik Lange

”Det är bara skog och sjö här, sen är det inget mer” beskriver Freja som lever i en alternativby utanför Stenungsund.

 

Stå på tå

Regi: Olavi Linna

Producent: Tove Torbiörnsson

En kortfilm om tonårens märkliga kombination av gränslös hybris i ena sekunden och bottenlös osäkerhet i den andra. Filmen utspelas på Kungliga Balettskolan.


Mitt namn är Jonas  

Regi: Rebecka Rasmusson

Producent: Rebecka Rasmusson

I en hyrd etta i storstan planerar Jonas förverkliga sin dröm att lyckas och bli framgångsrik och skapa sig ett liv långt bort från den grå vardagen.

▲Words.htmlshapeimage_3_link_0

NEWS